Foredrag

Symboler og motiver – en indføring i kirkens billedverden

Hvorfor har vi skibe i vores kirker? Og hvorfor ser korset forskelligt ud – af og til er det en lidende Kristus med tornekrans, der er naglet til det, og af og til en Kristus med åbne vidtskuende øjne og kongekrone?  Og af og til er der kun et nøgent kors? Og hvorfor er der ofte afbildet et lam på alteret?  Og hvad er overhovedet et symbol?

Det er bare nogle af de mange spørgsmål, man kan stille sig, når man besøger en dansk kirke – hvad enten den stammer fra middelalderen eller fra vor tid, og hvad enten den er en domkirke eller en landsbykirke.

Det drejer sig om symboler – om hemmelige koder, der skal afkodes af beskueren, som i kirken oprindeligt var den kristne menighed, men som i dag ofte også er kirketuristen eller den uforberedte menigmand, der bivåner en kirkelig handling.

Anne-Mette Gravgaard, som er både præst og kunsthistoriker, vil i løbet af billedforedraget forsøge at give tilhørerne nogle af de teologiske og kunsthistoriske forudsætninger, som åbner døren til kirkernes symbol- og motivverden.

Regioner
Hovedstaden, Sjælland, Midtjylland