Anne Pilø Melillo
Historiker
Kransen om Sorø: Akademiets 15 landsbykirker
Apsis på Munke Bjergby Kirke er udformet som et lille rundtempel. Spinkle pilastre af kalksten står mellem tunge granitkvadre. Den romanske kirkebygning er tydeligt inspireret af Rom og virker som en hilsen fra middelalderen, da kirker og klostre i Danmark var en del af den romersk-katolske kirke. Dengang var det store cistercienserkloster i Sorø kirkeejer. I 1800-tallet var Munke Bjergby Kirke en af de 15 landsbykirker, Sorø Akademi ejede. På grund af de mange historiske kirkebygninger er middelalderen mere nærværende i landskabet omkring Sorø end mange andre steder i landet.
Eller er den?
Første gang, jeg så Munke Bjergby Kirke, troede jeg, at jeg både så og mærkede middelalderen, og jeg fik lyst til at fordybe mig i de romanske kirkers arkitektur og særpræg. Idag ved jeg, at jeg blev forført af en målrettet historisk fortælling, hvis formål var at give danskerne en fælles national identitet. Et af redskaberne hertil var en restaurering og modernisering af de middelalderlige landsbykirker, så de både fremstod som nationale monumenter, befolkningen kunne være stolte af, og samtidig var velfungerende rammer om folkets dannelse, politisk og religiøst.
Bag denne plan stod en gruppe nationalistiske politikere, historikere, kunsthistorikere og arkæologer, der tillagde middelalderen en stor betydning for Danmarks historiske tilblivelse. Det Danmark, hvor folkestyret var blevet indført med junigrundloven i 1849. En grundlov, der også introducerede ordet ‘folkekirke’. Arkitekt og kongelig bygningsinspektør Christian Hansen (1803-1883) blev den mand, der realiserede planen på Sorøegnen.
Sorøegnen havde som ramme om historiske middelalderfortællinger fra Saxo til Ingemann en særlig betydning i det nationale projekt, og derfor blev restaureringen og moderniseringen af egnens kirker prioriteret meget højt, selv i 1864. Idag smelter middelalderarkitektur, restaurering og modernisering sammen i kirkebygningerne.
Jeg kan fortælle om 'Kransen om Sorø' enten som et billedforedrag eller vi kan sammen besøge et par af Sorø Akademis tidligere landsbykirker.